Als je vertrouwen hebt,hoef je niet de gehele trap te zien om de eerste stap te zetten(Martin Luther King)

Informatie over behandelingen voor angst en/of trauma

Angst kennen we allemaal en is ook maar goed ook, omdat het ons beschermt. Angst waarschuwt ons dat we op moeten letten of dat we een bepaalde situatie beter kunnen verlaten, maar soms voelen kinderen of pubers te veel angst voor dingen of in situaties die helemaal niet gevaarlijk zijn, maar die ze als gevaarlijk ervaren. Wanneer de angst hun gedrag gaat bepalen (ze willen bijvoorbeeld niet meer naar school) of wanneer ze een lange periode te veel angst ervaren is het goed om hulp te zoeken. Vaak heeft de angst te maken met eerdere nare ervaringen, hoe zij over zichzelf denken in die angstige situatie of de betekenis die ze geven aan datgene waar ze bang voor zijn of de situatie die ze als angstig ervaren. Dit zijn enkele voorbeelden waardoor angst kan ontstaan.

Ik behandel kinderen en pubers voor verschillende vormen van angst. Ik maak veel gebruik van verschillende methoden uit de cognitieve gedragstherapie. Op deze pagina (in het gele gedeelte) staat een voorbeeld filmpje dat uitlegt hoe bijvoorbeeld gedachten kunnen leiden tot angsten. Op YouTube zijn meer filmpjes te vinden over het ontstaan en behandelen van angst bij kinderen en pubers.

Omdat kinderen en pubers veel tijd op school en thuis doorbrengen is er, wanneer dit wenselijk is en in overleg met alle betrokkenen, ook zorg en contact met school en de ouders/ verzorgers.

Hieronder een aantal voorbeelden van het soort problemen dat ik heb behandeld/ begeleid.

Wanneer ouders besluiten om uit elkaar te gaan hebben de meeste kindren het daar moeilijk mee. Sommige kinderen ervaren dit intenser en kunnen daardoor meer of langer problemen krijgen of houden. Het is dan goed om hulp te zoeken voor uw kind.

Sommige kinderen hebben meer aanleg om angst(en) te ontwikkelen. Kleine kinderen kunnen soms heel bang worden wanneer hun moeder of vader ze ergens naar toe brengt of wanneer ze niet in de buurt zijn, of stoppen ineens met praten in sommige situaties vanaf het moment dat ze bijvoorbeeld naar school gaan. Basisschoolkinderen kunnen te veel angst ervaren met het naar school of naar bed gaan of zijn heel erg bang voor één specifiek iets, zoals honden. Dit zijn voorbeelden van verschillende soorten angst(en), maar er zijn natuurlijk veel meer redenen waarom en waardoor kinderen te veel angst ervaren. Ik heb veel ervaring met het behandelen van angst bij kinderen.

Problemen waar pubers (en jongeren) mee zitten zijn vaak complex. Ze maken een periode mee waarin de wereld steeds 'groter' voor hen wordt en waarin ze gaan ontdekken hoe ze tegen zichzelf, de ander en de wereld aankijken. Dit is niet altijd even makkelijk en helemaal niet wanneer je eerder nare dingen hebt meegemaakt of erachter komt dat je niet bent zoals de meeste anderen van jouw leeftijd. Soms wil het om verschillende redenen op school helemaal niet meer lukken en lopen pubers volledig vast. Ik heb inmiddels veel ervaring met het omgaan met pubers. Zo heb ik lesgegeven op middelbare scholen, jeugdkoren/orkesten en een band geleid en gespreksgroepen voor pubers georganiseerd. In mijn praktijk heb ik veel pubers begeleid bij de problemen waar ze mee zaten.

Doordat YouTube werkt met een bepaald aloritme ben ik niet verantwoordelijk voor de inhoud van een filmpje dat na dit filmpje te zien is.