Niets gaat weg totdat het ons geleerd heeft wat we moeten wetenPema Chödrön


Mindfulness en Compassie

Er komen (afhankelijk van de aanmeldingen) trainingen voor jonge kinderen (groep 2 en 3), kinderen van groep 4 t/m 8 en voor jongeren op het voortgezet onderwijs. Voor elke groep is een minimum van 8 en een maximum van 10 kinderen.

Voor de jongste groep wordt oa gewerkt met de methode van Eline Snel "De Kleine Kikker'.Voor de basisschoolkinderen en jongeren wordt een op maat gemaakte 8 weekse training aangeboden. Het doel van de trainingen is om kinderen en jongeren om te leren gaan met de uitdagingen waar ze voor staan vanuit een opmerkzame geest. We hopen ze mee te geven om met vriendelijkheid naar zichzelf en de wereld om hen heen bewust waar te nemen en daar niet direct een oordeel over te geven. Op school, de sportclub, in een vriendengroep.. alles draait om 'hoe je het doet' en vaak wordt dat uitgedrukt in goed of fout, een hoge beoordeling of een lage beoordeling, of je erbij hoort of niet. Wanneer kinderen en jongeren leren dat vanuit de oordeelsvrije observatie heel veel ruimte ontstaat om te mogen zijn wie je bent, met al je talenten en gaven maar ook met je uitdagingen en tekortkomingen. Onze 'prestatiemaatschappij' en het vele testen en toetsen op scholen vraagt een stevige bodem om met die uitdagingen en vaak ook tegenslagen om te gaan. Helaas zijn er tegenwoordig veel kinderen met een (zeer)negatief zelfbeeld en pubers met depressieve klachten, doordat niet iedereen gedijt bij een schoolsysteem waar vaak te weinig beoordelingen worden gegeven voor: doorzettingsvermogen, passie, interesse, sportiviteit, creativiteit, motivatie, veerkracht, inspiratie, muzikaliteit en humor.

Mindfulness is geen training om te leren ontspannen of moeilijke dingen uit de weg te gaan (het vaak verkeerd begrepen 'loslaten'). Mindfulness is hard werken en trouw oefenen, om uiteindelijk meer grip te krijgen over je gedachten en gevoelens en van daaruit anders te leren reageren. Met name naar jezelf toe, maar ook naar de wereld om je heen. Het leert je aandachtig observeren, vriendelijkheid naar jezelf, geduld en doorzettingsvermogen.

De cursus wordt op een nader aan te geven locatie in Leiden of Leiderdorp gegeven door Simone Verhage (orthopedagoog) en mijzelf. Bij voldoende aanmeldingen van een bepaalde leeftijdgroep start er een training. Vandaar dat we nog geen dag en tijd kunnen aangeven.

Heeft u interesse?, neem dan gerust contact op via telefoon of mail. Mede namens Simone.